Τεχνολογία ενός toner

Τεχνολογία ενός toner

Τεχνολογία ενός toner

Τόνερ ονομάζεται η σκόνη (γραφίτης) που χρησιμοποιείται στους εκτυπωτές τεχνολογίας laser και στα φωτοτυπικά μηχανήματα προκειμένου να διαμορφωθεί κείμενο ή και εικόνες πάνω στο χαρτί, το οποίο εμπεριέχεται σε ένα δοχείο τόνερ.

Σε πρώιμα στάδια, η σκόνη αυτή αποτελείται από ένα μείγμα άνθρακα και οξειδίου του σιδήρου. Στη συνέχεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της τελικής εκτύπωσης, ο άνθρακας διαλύεται με ένα ειδικό πολυμερές. Τα σωματίδια του τόνερ λιώνουν, λόγω της θερμότητας που εκλύει ο σταθεροποιητής γραφίτη (fuser) και, με αυτόν τον τρόπο, ο γραφίτης προσκολλάται επιτυχώς πάνω στο χαρτί.

Στα πρώτα φωτοτυπικά μηχανήματα, ο οικονομικός αυτός γραφίτης εκχύνονταν από τον χρήστη στη δεξαμενή του μηχανήματος, απευθείας από το δοχείο του τόνερ. Τα μετέπειτα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι εκτυπωτές laser, με καινοτόμο τη Hewlett Packard το 1984, τροφοδοτούνται απευθείας από ένα σφραγισμένο δοχείο γραφίτη.

Τα τόνερ για έγχρωμους εκτυπωτές laser και φωτοτυπικά μηχανήματα παρέχονται σε σε τετράδες των εξής χρωμάτων: κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο. Με τον τρόπο αυτό, το εύρος των χρωμάτων εκτύπωσης διευρύνεται σημαντικά. Η σύσταση του γραφίτη, το μέγεθος των σωματιδίων και το σημείο τήξης αυτών, ποικίλει από εταιρεία σε εταιρεία.

Αρχικά, το μέγεθος των σωματιδίων του γραφίτη εκτείνονταν από 14-16 μικρόμετρα. Προκειμένου να βελτιωθεί η ανάλυση της εικόνας, το μέγεθος των σωματιδίων του γραφίτη σταδιακά μειώθηκε, φθάνοντας τελικά τα 8-10 μικρόμετρα για κάθε 600 κουκκίδες ανά ίντσα. Περαιτέρω μειώσεις στο μέγεθος των σωματιδίων εξασφαλίζουν περισσότερες βελτιώσεις στην ανάλυση της εκτύπωσης, ενώ νέες σχετικές μέθοδοι ερευνώνται καθημερινά.

Ο γραφίτης εκτύπωσης, στα πρώιμα στάδια παραγωγής του, δημιουργούνταν από ένα συμπαγές μίγμα των συστατικών του, το οποίο σε δεύτερη φάση θρυμματιζόταν. Έτσι, μετατρεπόταν σταδιακά στη γνωστή λεπτή σκόνη, ενώ το μέγεθος των σωματιδίων προέκυπτε από την τεχνική της κονιορτοποίησης μέσω εκτόξευσης αέρα (air jet milling). Αυτή η μέθοδος είχε ως αποτέλεσμα τα σωματίδια γραφίτη να παρουσιάζουν ποικίλα μεγέθη και μη σφαιρική μορφή. Σταδιακά βέβαια, οι εταιρείες παραγωγής επιδίωξαν να παράγουν γραφίτη, του οποίου τα σωματίδια να παρουσιάζουν ομοιομορφία και εκλεπτυσμένη υφή και μορφή. Έτσι, εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στην απόδοση των χρωμάτων, καθώς και η αποδοτικότερη χρήση του γραφίτη.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code