Εκτυπωτες με τεχνολογια LASER

Εκτυπωτες με τεχνολογια LASER

Εισαγωγικές πληροφορίες

Εφευρέθηκαν από τη Xerox τη δεκαετία του ’70 και τότε οι laser εκτυπωτές εισήχθηκαν με επιτυχία τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην επαγγελματική αγορά από τις εταιρείες Canon, Xerox, Apple, HP και πολλές ακόμη. Μέσα στα χρόνια το κόστος εκτύπωσης μειώνεται και η ποιότητα αυξάνεται, καθώς τα κάποτε υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα είναι πια ξεπερασμένα.

Ο πρώτος εκτυπωτής σχεδιασμένος για επαγγελματική χρήση εμφανίστηκε στην αγορά το 1981 από την εταιρεία Xerox. Καινοτόμος μεν, εξαιρετικά ακριβός δε, η αναζήτηση των εταιρειών για πιο οικονομικές λύσεις συνεχίστηκε αδιάκοπα. Ο πρώτος laser εκτυπωτής που σημείωσε μαζικές πωλήσεις παρήχθη από την εταιρεία HP το 1984, ενώ σύντομα ακολούθησαν στην παραγωγή κι άλλες εταιρείες όπως η Brother. Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων των laser εκτυπωτών είναι που τους έκανε εκείνη την εποχή ιδιαίτερα δημοφιλείς, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.

Ο τρόπος λειτουργίας του laser εκτυπωτή

Η τεχνολογία της laser εκτύπωσης αποτελεί έναν ηλεκτροστατικό ψηφιακό τρόπο εκτύπωσης. Παράγει υψηλής ποιότητας κειμενικές και γραφιστικές εκτυπώσεις, καθώς και μέσης ποιότητας φωτογραφικές. Ο τρόπος λειτουργίας αυτός προβλέπει τη χρήση μίας δέσμης laser, η οποία περνά αλλεπάλληλα πάνω από έναν κύλινδρο, το οποίο ονομάζεται τύμπανο (drum), προκειμένου να δομηθεί μία εικόνα με διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο. Το drum τότε επιλεκτικά συλλέγει ηλεκτρικά φορτισμένο αποξηραμένο μελάνι (ή αλλιώς γραφίτη/ toner) και αποτυπώνει την εικόνα πάνω στο χαρτί. Ύστερα το χαρτί θερμαίνεται, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το προϊόν εκτύπωσης πάνω στο χαρτί. Όπως συμβαίνει και με τα ψηφιακά φωτοτυπικά μηχανήματα, οι laser εκτυπωτές ακολουθούν μία ξηρογραφική μέθοδο εκτύπωσης. Παρ’ όλα αυτά, οι laser εκτυπωτές διαφέρουν από τα αναλογικά φωτοτυπικά μηχανήματα στο ότι η παραγόμενη εικόνα προκύπτει από την απ’ ευθείας σάρωση του μέσου κατά μήκος του υποδοχέα εικόνας του εκτυπωτή. Αυτό επιτρέπει στον εκτυπωτή να αντιγράφει εικόνες πιο γρήγορα από τα περισσότερα φωτοτυπικά μηχανήματα.

Διαδικασία εκτύπωσης

Μία δέσμη laser προβάλλει μία εικόνα της προς εκτύπωση σελίδας πάνω σε ένα ηλεκτρικά φορτισμένο κυλινδρικό τύμπανο, το οποίο είναι καλυμμένο με σελήνιο. Σε περισσότερο εξελιγμένες εκδόσεις, το τύμπανο αυτό ονομάζεται οργανικός φωτοαγωγός (organic photoconductor). Η λειτουργία της φωτοαγωγής επιτρέπει στα φορτισμένα ηλεκτρόνια να απομακρυνθούν από τις περιοχές που εκτίθενται στο φως. Η σκόνη του γραφίτη (ξηρό μελάνι/ toner) έλκονται ηλεκτρομαγνητικά πάνω στο τύμπανο, στις περιοχές απ’ όπου δεν πέρασε η δέσμη φωτός. Το τύμπανο έτσι μεταφέρει την εικόνα πάνω στο χαρτί μέσω άμεσης επαφής. Στο τέλος της διαδικασίας, το χαρτί διαπερνάται από υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να εντυπωθεί και να σταθεροποιηθεί η εικόνα πάνω στο χαρτί.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code